Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Czy sportowcy mogą być na diecie wegetariańskiej?

Oczywiście. Ale w dalszym ciągu budzi to wiele kontrowersji. Dlaczego? Ponieważ, wiele osób nie wyobraża sobie, że jadłospis oparty na produktach takich jak ciecierzyca czy tofu, mógłby zaspokoić tak wygórowane potrzeby żywieniowe osoby aktywnej fizycznie… A co dopiero sportowca!

Niestety, jesteśmy tak uczeni od dziecka i wpaja się nam, że mięso jest konieczne do zbudowania masy mięśniowej, siły i wytrzymałości. Coraz to nowsze badania nad żywieniem wykazały, że osoby na diecie bezmięsnej spożywają dużo więcej niezwykle wartościowych owoców i warzyw, a co się z tym wiąże także błonnika, przeciwutleniaczy i antyoksydantów, a mniej natomiast niezdrowych i niebezpiecznych dla zdrowia nasyconych tłuszczów.

A co na to nauka?

Oficjalnie Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne, potwierdziło, że dieta bezmięsna może zaspokoić potrzeby sportowców, nawet wyczynowych. Musi być tylko dobrze zbilansowana.

Co z białkiem?

Bez problemu można je dostarczyć nie jedząc przy tym mięsa. Najlepsze źródła tego niezbędnego makroskładnika to:

- warzywa strączkowe,

- orzechy, nasiona,

- nabiał,

- jajka,

- produkty sojowe,

- zboża,

- quinoa,

- koktajle białkowe (np. z grochu, z konopii).

Niedobory w diecie wegetariańskiej

Jeżeli nie jesteśmy pod opieką wykwalifikowanego dietetyka, to istnieje ryzyko, że nasza dieta nie jest dobrze zbilansowana. Dlatego warto co jakiś czas sprawdzać poziom np. żelaza oraz cynku, ponieważ te mikroskładniki, które znajdziemy w produktach roślinnych wchłaniają się trudniej, niż te same pochodzące z produktów odzwierzęcych. Co zrobić aby żelazo wchłaniało się lepiej? Wystarczy łączyć produkty bogate w witaminę C wraz z produktami bogatymi w żelazo – ten mały zabieg znacznie poprawia absorpcję tego mikroelementu. Jeżeli chodzi o cynk jego dobrymi źródłami są zboża pełnoziarniste, warzywa strączkowe, orzechy, nasiona czy jajka.

Sprawa z kwasami omega-3 jest mniej skomplikowana, ponieważ (wbrew powszechnym twierdzeniom) nie tylko łosoś jest jej świetnym źródłem. Świetnie sprawdzą się wszelakie nasiona np. słonecznika czy nawet olej lniany. Poleca się także oliwę z oliwek oraz oleje z orzechów.

Witamina B12 budzi wiele kontrowersji, ponieważ rośliny jej właściwie w ogóle nie zawierają. Zdarza się, że konieczna jest jej suplementacja. Zaleca się jednak aby jeść jeść produkty wzbogacane w te witaminę, np. mleko roślinne lub płatki lub produkty odzwierzęce typu nabiał i jajka.

A co z wapniem? Jeżeli pijecie mleko krowie to nie musicie się martwić. Jeżeli jednak nie ma go w waszej diecie, to świetnie sprawdzą się roślinne źródła wapnia t.j.: mak, orzechy laskowe, orzeszki pistacjowe, ziarno sezamowe, rośliny strączkowe.

Dowody? Proszę bardzo

Widzieliście film „The Game Changers”? Opowiada on o korzyściach płynących z diety opartej o rośliny oraz o wielkich sportowcach, którzy tę dietę stosowali. Wato poświęcić na ten film trochę wolnego czasu. Zapewniamy, że w dużym stopniu zmieni wasze myślenie. A od nas słowem zakończenia – jeżeli dieta wege jest dobrze zbilansowana i dostarcza organizmowi niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych – świetnie. Nic tylko tak dalej!

Zachęcamy do włączenia naszych soków jako dodatek do codziennej diety. Zapewniamy zastrzyk witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika i przepysznego smaku.

Pozdrawiam,

Agata
dietetyk SPORTFOOD

Polecane produkty

Polecane posty