Dary jesieni: dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce

Dary jesieni: dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce

Sklepowe półki przez cały rok uginają się od owoców i warzyw. Do dyspozycji mamy piękne, kolorowe, soczyste i apetyczne produkty z całego świata. Pomidory, ogórki, sałata, cukinia, buraki, kalafior czy jabłka, gruszki i winogrona – owoce i warzywa typowo sezonowe dla polskiego klimatu, ale są dostępne na okrągło, przez co nie pamiętamy już, kiedy, na który z nich jest sezon. Tymczasem właśnie wtedy są one najsmaczniejsze i przede wszystkim najzdrowsze.

W sezonie, czyli kiedy?

Jesień to ten okres w roku, który obfituje w mnóstwo warzyw i owoców. Jest wiele gatunków, których sezon – a więc okres dojrzewania i zbiorów – trwa przez kilka miesięcy, a nawet przez cały okres wegetacyjny. Jest też kilka, które nawet w naszym klimacie rosną przez cały rok. Najbardziej płodne pod względem ilości gatunków są miesiące od lipca do października. Oznacza to, że większość warzyw i owoców, które kupimy w tym czasie będzie naprawdę dojrzałym i wartościowym produktem.

Co przynosi nam jesień?

Początek jesieni to świetny moment na zbiory polskich winogron, śliwek, malin,a także nektarynek i brzoskwiń. Popularnymi owocami są także borówki amerykańskie. Nie można również pominąć jabłek i gruszek. To popularne, choć nie zawsze doceniane owoce.

Wrzesień to okres, w którym dojrzewają także wyśmienite warzywa, takie jak bakłażan, brokuł, brukselka, burak, cukinia, dynia, kalafior, kalarepa, kapusta biała i czerwona, karczochy, marchewka i papryka. Niemal każdy z tych darów natury jest skarbnicą witamin i minerałów. Nie bez powodu właśnie koniec lata i jesień zwykły być okresem robienia zimowych zapasów. Pyszne konfitury i dżemy zimą stają się słodkim wspomnieniem cieplejszych dni, a soki i nalewki pomagają rozgrzewać i walczyć z przeziębieniem.

Oczywiście wszystkie jesienne skarby dobrze jeść przede wszystkim na bieżąco, bo owoce i warzywa już od chwili zerwania zaczynają powoli tracić cenne składniki. Dlatego jak najwięcej z nich jedzmy na surowo, pijmy tłoczone na zimno soki i róbmy kiszonki, a kiedy przygotowujemy na ciepło, wybierajmy taki sposób obróbki termicznej, który pozwoli zachować większość witamin i składników odżywczych.

Dlaczego warto kupować sezonowe produkty?

Powodów ku temu jest wiele. Po pierwsze, jeśli owoc lub warzywo jest uprawiane i zbierane we właściwym czasie, to ma nie tylko najpełniejszy smak, ale też najlepszą zawartość mikro i makroskładników. Nie trzeba tego z pewnością tłumaczyć tym, którym zdarzyło się kupić truskawki zimową porą. Owszem, owoce te niekiedy pojawiają się wtedy w sklepach, ale ich smak zdecydowanie wypada na niekorzyść w porównaniu z owocami zbieranymi w czerwcu. Po prostu nie ma tej słodyczy i głębi smaku.

Po drugie – i jest to powód wręcz prozaiczny – oszczędzasz! Kiedy owoce i warzywa są najtańsze? Właśnie wtedy, kiedy jest na nie sezon. Zatem można się nimi cieszyć do woli bez nadwyrężania budżetu.

Po trzecie, działamy proekologicznie. Warzywa i owoce, które dojrzewają poza sezonem, uprawiane są zwykle z wykorzystaniem większej ilości nawozów. Ponadto, jeśli wybieramy polski, lokalny produkt, wiemy, że nie wymagał tak odległego transportu, a w związku z tym przechowywania i... konserwacji. Znów bardziej eko i z korzyścią dla zdrowia i planety.

I po czwarte, kupowanie sezonowo to wspieranie polskich dostawców. Nawet jeśli nie jest to dla wszystkich jasne, to warto przynajmniej mieć tego świadomość.

Pozdrawiam,
Agata
dietetyk SPORTFOOD

Polecane produkty

Zostaw opinię

* Imię
* E-mail Ukryty
   Strona www Adres strony zhttp://)
* Komentarz
Przepisz kod