Jak wzmocnić odporność przed nadchodzącą jesienią?

Jak wzmocnić odporność przed nadchodzącą jesienią?

Podczas pierwszych dni jesieni często mamy gorszy nastrój, jesteśmy zmęczeni, mniej skoncentrowani oraz zmagamy się z kilkoma dodatkowymi kilogramami. Nie można zrobić nic lepszego niż oczyścić organizm i wzmocnić ciało całym zestawem witamin i minerałów pochodzących z naszych soków. Warto przed jesienią, gdy mamy jeszcze wakacyjną energię, przejść nasz detoks sokowy.

Wzmocnij organizm

Oprócz detoksu polecamy zastosować się do kilku cennych rad, które wzmocnią odporność i dodadzą energii w chłodnie jesienne dni.

- Sen – jest istotny, ponieważ przemęczony organizm jest podatny na infekcje. Minimum to 7 godzin dziennie. Nocny odpoczynek powinien odbywać się w całkowitej ciemności i ciszy, ponieważ tylko wtedy wydzielana jest melatonina przez szyszynkę.

Używki – warto z nich zrezygnować i to nie tylko podczas detoksu. Papierosy oraz alkohol ograniczają przyswajanie cennych witamin i minerałów. 

- Aktywność fizyczna – zalecany wysiłek fizyczny to zaledwie 30 minut 3 razy w tygodniu. Najlepiej na świeżym powietrzu.  Aktywności takie jak regularne spacery, jazda na rowerze, trucht, szybki marsz czy jogging sprawią, że wzmocnimy nie tylko odporność ale także układ sercowo - naczyniowy.

- Dieta – największą odporność zapewnią nam warzywa i owoce, które są zawarte w naszych sokach. Jednak po przeprowadzonym detoksie ważne jest, aby codzienny jadłospis obfitował w antyoksydanty i witaminy, szczególnie  A, C, i E. Warto włączyć do codziennej diety kiszonki, które zawierają probiotyki, mające dobroczynny wpływ na zdrowie naszych jelit, w których jest w najwięcej limfocytów. Ich funkcją jest ochrona organizmu przed patogenami. W diecie odpornościowej musi także znaleźć się miejsce na produkty zawierające w swoim składzie żywe kultury bakterii, najlepszym ich źródłem  są jogurty naturalne. Do herbaty zaleca się dodawać miód (najlepiej manuka), który ma działanie antybakteryjnie. Przyprawy, takie jak pieprz cayenne, curry, chili, czosnek czy imbir posiadają właściwości bakteriobójcze i oczyszczające, co również wspomaga układ odpornościowy. 

Zioła również mogą zwiększać wydajność układu immunologicznego. Pierwszym przykładem jest żeń-szeń, który zawiera w swoim składzie substancje aktywne – ginsenozydy. Ich funkcją jest aktywowanie limfocytów T, które niszczą drobnoustroje chorobotwórcze. Kolejnym przykładem jest aloes, który zawiera cały komplet przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Równie wartościowy jest czystek, który charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli, czyli silnych przeciwutleniaczy, które hamują rozwój stanów zapalnych w organizmie.

- Witamina D – w słoneczne dni jej nie brakuje, jednak podczas jesieni może być z tym problem. Najlepiej wtedy sięgnąć po suplementy diety z witaminą D lub wzbogacić swój codzienny jadłospis o produkty, w których jest zawarta, np. tłuste ryby morskie, masło, jajka. Witamina D jest bardzo wartościowa, ponieważ wpływa bezpośrednio na aktywność limfocytów, które „walczą” z patogenami w naszym organizmie. 

Jesień to czas gdy wracamy z urlopów, dzieci wracają do szkół, zmienia się pogoda oraz nastrój. Wiele osób postanawia zadbać o siebie – siłownia, basen, sporty drużynowe. Warto w tych zmianach pamiętać o tym, że powoli będą znikać również stragany z owocami i warzywami. Niedobór witamin może powodować spadek odporności i częste infekcje. W jaki sposób dostarczać mikroskładników, z pominięciem suplementacji? Za pomocą soków!

Polecane produkty

Zostaw opinię

* Imię
* E-mail Ukryty
   Strona www Adres strony zhttp://)
* Komentarz