Zapobiegaj zamiast leczyć – jedz owoce i warzywa!

Zapobiegaj zamiast leczyć – jedz owoce i warzywa!

Jakim chorobom przeciwdziałasz?

Warzywa i owoce od dawna są najważniejszym elementem zdrowego odżywiania i zawsze stanowią jedną z podstaw piramidy żywienia. Składniki w nich zawarte zapobiegają chorobom, oraz łagodzą przebieg wielu schorzeń.

Prozdrowotna moc warzyw

W najnowszej wersji piramidy żywienia podstawę stanowi aktywność fizyczna, natomiast na drugim miejscu znajduje się spożywanie owoców i warzyw. Od wielu lat organizacje zajmujące się zdrowym odżywianiem rekomendują jedzenie przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców każdego dnia.

Można je spożywać zarówno w zwykłej postaci, jak i w formie soków czy koktajli. Istotne jest, by były jak najbardziej świeże i jak najmniej przetworzone, dlatego owoce i warzywa możemy konsumować na surowo, a jeśli poddajemy je obróbce termicznej, to najlepiej wybrać gotowanie na parze, pieczenie lub duszenie. Z kolei w przypadku soków ważne jest, by wybrać te tłoczone na zimno, niepoddane pasteryzacji. Choć mają bardzo krótki termin przydatności, to najpełniej zachowują wszystkie substancje odżywcze.

Prozdrowotna moc warzyw i owoców od dawna jest przedmiotem badań pod kątem związku z zapadalnością na różne choroby. Dziś szczególnie analizuje się wpływ diety bogatej w te produkty z zachorowaniami na tak zwane choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, liczne choroby przewodu pokarmowego (jak refluks, wrzody żołądka), choroby serca oraz różne typy nowotworów. Wszystkie te choroby, nawet bez większej ich znajomości, możemy powiązać ze sposobem odżywiania, a w przypadku nowotworów wiemy, że aż 30 procent z nich bezpośrednio wynika z niezdrowego odżywiania.

Badania dowodzą, że spożywanie dużej ilości warzyw i owoców w istotny sposób przyczynia się do redukcji zapadalności na te schorzenia, jak również wspiera leczenie wielu z nich (choć nie opracowano dotąd żadnej diety działającej jak lek sam w sobie).

Dlaczego warzywa i owoce są takie zdrowe?

Kluczem są antyoksydanty (najbardziej znane to witamina C, E, beta-karoten oraz bioflawonoidy, witamina B6, a także mikroelementy takie jak cynk, selen i mangan), fitestrogeny oraz inne substancje bogato występujące w owocach i warzywach. Wiele z nich okrzyknięto nawet antynowotworowymi, zawierają bowiem składniki, które stwarzają warunki niekorzystne dla rozwoju raka.

Mowa na przykład o beta-karotenie (dostępny tylko w produktach roślinnych, jak marchew, bataty, dynia, czy zielone warzywa), likopenie (pomidor, grejpfrut, a także występuje jako dodatek barwnikowy do wielu produktów spożywczych, oznaczany symbolem E160d), kurkuminie (kurkuma), 6-Gingerolu (imbir), flawonoidach (niebieskie, fioletowe, pomarańczowe, czerwony i żółte warzywa i owoce oraz... wino), kwercetynie (kapary, cebula) i wielu, wielu innych substancjach.

Dieta antynowotworowa

W owocach i warzywach zawiera się mnóstwo błonnika, który jest sprzymierzeńcem w regulowaniu działania układu pokarmowego człowieka. Błonnik ułatwia oczyszczanie jelita z wszelkich złogów, jak również zapobiega ich powstawaniu. Odgrywa ogromną rolę w profilaktyce raka jelita grubego – tak częstej przyczyny zgonów wśród Polaków. Ponadto, błonnik pomaga odbudować mikroflorę jelit, zapobiega zaparciom i innym problemom trawiennym. Niektóre owoce i warzywa są tak bogate w substancje o prozdrowotnym działaniu, że nazwane zostały wręcz „superfoods”, czyli po prostu superpokarmami.

Odznaczają się one najwyższym potencjałem antyoksydacyjnym. Są to m.in. nasiona chia, żurawina, karczochy, czerwona fasola, czarna porzeczka, śliwka, soczewica, czosnek, jarmuż, siemię lniane, czy natka pietruszki. Ale lista ta jest znacznie dłuższa.

Owocem w chorobę

Schorzeń, na których zwalczanie pozytywnie wpływa spożywanie owoców i warzyw, jest bardzo wiele. Wystarczy wspomnieć tu choćby czosnek – prawdziwego króla wśród domowych metod leczniczych – i cebulę. Te dwa warzywa bardzo często wykorzystywane są w leczeniu przeziębień, łagodzeniu bólu gardła i profilaktyce przeciwgrypowej.

Podobnie malina, z której syropy są świetnym dodatkiem do jesiennych i zimowych herbatek. Właściwie każde warzywo i każdy owoc zawiera substancje o działaniu leczniczym. Na przykład grejpfrut łagodzi choroby dziąseł i zapobiega cukrzycy, burak zwalcza nadciśnienie dzięki zawartości azotanów, żurawina pomaga w leczeniu chorób układu moczowego i hamuje rozwój próchnicy, truskawki chronią przed chorobami serca (a podobno działają też jak filtr przeciwsłoneczny; tego jednak jeszcze badania nie potwierdziły), suszone śliwki zapobiegają osteoporozie, banany chronią przed udarami mózgu, a marchew, dynia, morele, pomidory i papryka dzięki zawartości karotenoidów zapobiegają miażdżycy. Nawet zwyczajny ziemniak, który często uważany jest za bezwartościowy w diecie, zawiera bardzo wiele błonnika i świetnie działa przy nadkwasocie żołądka i niestrawnościach.

O niezwykłych leczniczych właściwościach warzyw i owoców napisano już wiele książek i opracowań naukowych. Jest oczywiste, że obecność tych produktów w diecie jest niezwykle pożądana. Jednak przecież do jedzenia jarzyn i owoców przekonuje nie tylko ich zdrowotny aspekt, ale przede wszystkim zachęcające barwy i pyszny smak. Jedzmy na zdrowie!

Polecane produkty

Zostaw opinię

* Imię
* E-mail Ukryty
   Strona www Adres strony zhttp://)
* Komentarz