Dlaczego soki COLD PRESS są lepsze niż soki z wyciskarki?

Dlaczego soki COLD PRESS są lepsze niż soki z wyciskarki?

Sok, nektar, napój – kto z nas potrafi powiedzieć, na czym polega różnica pomiędzy tymi produktami? Choć coraz więcej konsumentów stara się czytać etykiety przed dokonaniem wyboru, to jednak wielu nadal nie zdaje sobie sprawy, co tak naprawdę znalazło się w ich koszyku. Tak często jest właśnie z sokami, których asortyment na sklepowych półkach jest dziś ogromny. A różnica pomiędzy poszczególnymi z nich jest olbrzymia.

Co jest czym?

Z pozoru nektar, napój czy sok zagęszczony nie wiele się od siebie różnią, jeśli chodzi o wygląd czy konsystencję. W rzeczywistości różnią się one nie tylko procesem produkcji, ale i składem oraz wartością odżywczą.

Na wstępie warto nieco przyjrzeć się nazewnictwu. Określenie „sok”, wbrew pozorom, jest najbardziej ogólną nazwą wszystkich produktów owocowych i warzywnych przeznaczonych do picia, które znajdują się na rynku. Jednak ze względu na kryteria, takie jak rodzaj półproduktu, obróbka termiczna czy konsystencja, soki podzielić można na wiele grup, których nazwy wynikają z właściwości określonych prawnie.

Najpopularniejsze w sklepach są dziś napoje owocowe i warzywne oraz owocowo-warzywne. Zgodnie z przepisami, napój jest produktem, w którym jest minimum 20 procent soku lub przecieru. Zwykle są one pasteryzowane lub utrwalone konserwantami, a ponadto zawierać mogą sztuczne aromaty, stabilizatory i dodatki smakowe.

Sok sokowi nierówny

Nektar składa się z minimum 25 procent przecieru, do którego zwykle dodaje się wodę i substancje słodzące. Jednak w odróżnieniu od napoju, w nektarze nie mogą znajdować się barwniki i konserwanty.

Pod względem metody produkcji wszystkie soki podzielić można na bezpośrednio wyciśnięte (inaczej bezpośrednie, często określane skrótem NFC, oznaczającym not from concentrate – czyli „nie z soku zagęszczonego”) oraz te z soku zagęszczonego. Te drugie są niezwykle popularne i dość tanie ze względu na mniej kosztowną metodę produkcji (najpierw sok jest zagęszczany przez odparowanie wody, potem klarowany na przykład z wykorzystaniem żelatyny. Taki produkt znacznie łatwiej przechowywać i transportować. Aby z powrotem uzyskać z niego sok po prostu dodaje się wody (a przy okazji dodatki smakowe, aromaty itp.).

Soki NFC z kolei podzielić można na kilka grup – na przykład soki wyciskane oraz soki tłoczone na zimno (takie jak soki COLD PRESS). Są to soki surowe, które wymagają stałego przechowywania w lodówce i mają bardzo krótkie terminy przydatności do spożycia. W przypadku tłoczenia na zimno nie są one poddane obróbce termicznej – w odróżnieniu od klasycznie wyciskanych soków, które można poddać pasteryzacji, a więc konserwacji przez podgrzanie.

Dlaczego soki COLD PRESS są lepsze niż soki z wyciskarki?

O przewadze soków COLD PRESS

Świadomy konsument dobrze wie, jak poznać najlepszy sok. Obowiązuje tu prosta zasada: im mniej skomplikowany skład bez tajemniczych składników, tym bardziej naturalny jest dany produkt. Łatwo zatem przekonać się, że ten, którego skład zajmuje pół etykiety, a okres jego przechowywania po otwarciu jest stosunkowo długi, nie jest tym, który jest dla nas najzdrowszy.

Z powyższego zarysu wyłania się wniosek, że najlepszy produkt to sok z warzyw i owoców bez żadnych sztucznych dodatków, polepszaczy, zagęszczaczy itp – tak jak to jest z sokami wyciśniętymi bezpośrednio. Jeśli dodatkowo weźmiemy pod uwagę wartości odżywcze, zachowane w procesie produkcji, to dostrzeżemy, że metodą najbardziej efektywną pod tym względem jest tłoczenie na zimno. Soków takich nie poddaje się żadnej obróbce termicznej, co minimalizuje utlenianie się witamin.

Soki COLD PRESS od SPORTFOOD, które uzyskuje się przez tłoczenie warzyw i owoców w niskiej temperaturze, zachowują pełnię składników odżywczych oraz walorów smakowych. Nie są sztucznie dosładzane i polepszane dodatkami. To daje pewność, że każdy sok COLD PRESS to prawdziwa witaminowa bomba, która odżywia, reguluje przemianę materii i wspomaga oczyszczanie organizmu. Z kolei soki wyciskane w inny sposób, poddawane pasteryzacji, nie zawierają pełni składników, które znajdziemy w owocach czy warzywach, z których są zrobione.

Jakie soki wybierać?

Konsumenci, którym zależy na piciu soków pełnowartościowych, powinni wybierać produkty jak najmniej przetworzone, poddane obróbce w jak najmniejszym stopniu, niezawierające zbędnych „dodatków”. Kupując takie soki, w trosce o ich jakość, należy zawsze przechowywać je zgodnie ze wskazaniami i spożywać w ściśle określonym czasie.

Polecane produkty

Zostaw opinię

* Imię
* E-mail Ukryty
   Strona www Adres strony zhttp://)
* Komentarz