Soki pasteryzowane - czy naprawdę są zdrowe?

Soki pasteryzowane - czy naprawdę są zdrowe?

Spis treści:

Kilka słów o procesie pasteryzacji

Zalety pasteryzacji

Wady pasteryzacji

Soki bez pasteryzacji – naturalność

Gdzie kupić naturalne soki?

Szukając na półkach sklepowych zdrowych produktów, bardzo często skrupulatnie czytamy etykiety i porównujemy składy. Im dłuższy on jest, tym większe budzi podejrzenia, zwłaszcza gdy występują w nim składniki, których nazw nawet nie jesteśmy w stanie dobrze odczytać. Oprócz tego możemy trafić na informację, że produkt jest pasteryzowany lub niepasteryzowany. Dotyczy to między innymi soków owocowych i warzywnych. Czym właściwie jest proces pasteryzacji? Dlaczego się go przeprowadza? I jakie są jego wady i zalety?

Kilka słów o procesie pasteryzacji

Pasteryzacja to forma konserwacji produktów spożywczych poprzez podgrzewanie ich do wysokich temperatur. Osiągnięcie wymaganej temperatury pozwala zniszczyć bądź wstrzymać rozwój drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie się żywności. W ten sposób produkty pasteryzowane zyskują dłuższy termin przydatności do spożycia niż produkty świeże.

Nazwa ‘pasteryzacja’ pochodzi od Ludwika Pasteura, który udowodnił i wyjaśnił, dlaczego podgrzewanie oraz hermetyczne pakowanie żywności sprawia, że na dłużej zachowuje świeżość. Klasyczny sposób pasteryzacji polega na ogrzewaniu pożywienia do temperatury wyższej niż 72 stopnie Celsjusza, ale niższej niż 100 stopni. W ten sposób pasteryzowane mogą być soki owocowe i warzywne, inne przetwory z owoców i warzyw, na przykład dżemy, mięso i wędliny, mleko i przetwory mleczne, a także wino i piwo.

Zalety pasteryzacji

Wiele osób jest przekonanych, że pasteryzacja to jedna z najbezpieczniejszych i najzdrowszych form konserwacji żywności. Do jej przeprowadzenia nie wykorzystuje się żadnych chemicznych dodatków, a jedynie odpowiednią temperaturę. Wielu z nas samodzielnie przeprowadza pasteryzację we własnym domu, na przykład wekując posiłki, soki czy przetwory na zimę. W podobny sposób przygotowywane są pasteryzowane produkty spożywcze, które możemy zakupić w marketach.

Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne dostępne w sklepach, znajdziemy zarówno te pasteryzowane, jak i niepasteryzowane. Pasteryzacja sprawia, że sok po otwarciu może być przechowywany w lodówce jeszcze przez kilka dni. Soki niepasteryzowane często są dodatkowo opatrzone informacją ‘jednodniowe’, co oznacza, że należy je wypić w dniu, w którym zostały przygotowane. Trzeba przyznać, że proces pasteryzacji bardzo ułatwia korzystanie z żywności i robienie zapasów. W czasach, gdy tempo życia jest bardzo szybkie i nie zawsze mamy możliwość robienia zakupów na każdy dzień lub dostęp do świeżych wyrobów, produkty pasteryzowane bez konserwantów są ich godnym zamiennikiem.

Wady pasteryzacji

Choć proces pasteryzacji nie wymaga stosowania chemicznych konserwantów, nie oznacza to, że nie ma żadnego negatywnego wpływu na żywność. Na przykład świeże owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin oraz błonnika, które niestety są wrażliwe na wysokie temperatury. Oznacza to, że tłoczenie soków na gorąco oraz pasteryzacja bezpowrotnie pozbawiają ich tych składników odżywczych.

Nie są więc one w 100% naturalne i tak wartościowe, jak surowe owoce i warzywa. Nawet soki przygotowywane we własnym domu za pomocą sokowirówki czy blendera tracą część wspomnianych witamin. Szukając soków, które dostarczą nam wartościowych składników odżywczych, o wiele lepiej wybrać te niepasteryzowane i tłoczone na zimno.

pasteryzacja

Soki bez pasteryzacji – naturalność

Nasze soki SportFOOD są tłoczone na zimno oraz niepasteryzowane. Dzięki temu zachowują wszystkie cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały czy błonnik spożywczy. Tłoczenie na zimno metodą ColdPress sprawia, że uzyskany z owoców i warzyw sok nie jest podgrzany i nie ulega utlenieniu.

Brak wysokich temperatur nie wpływa więc negatywnie na obecne w owocach i warzywach witaminy. Dlatego nasze soki są wyjątkowo odżywcze, smaczne i aromatyczne. Zachowują wszystko to, co w warzywach i owocach najcenniejsze! Są to też godni kandydaci na przeprowadzenie oczyszczającego detoksu sokowego.

Gdzie kupić naturalne soki?

W naszym sklepie internetowym (https://www.sportfoodsoki.pl/kup-diete) można zakupić naturalne soki oczyszczające tłoczone na zimno w gotowych pakietach na jeden lub więcej dni. Każdy pakiet zawiera odpowiednią ilość soków owocowych i warzywnych oraz szczegółową instrukcję co do przebiegu detoksu. Dieta sokowa to bardzo dobry sposób na oczyszczenie organizmu z zalegających w nim toksyn, a także zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Trzeba dodać, że żadne soki pasteryzowane dostępne w sprzedaży w marketach nie dadzą nam takich efektów w tak krótkim czasie, jak soki tłoczone metodą ColdPress. Ich unikatowy skład sprawia, że są bardzo odżywcze i sycące, a to bardzo ważne w trakcie detoksu sokowego, gdy musimy zrezygnować ze wszystkich posiłków i pić tylko soki.

Odpowiednia ilość soków wypita w ciągu dnia pokryje dzienne zapotrzebowanie na energię (około 1400 kcal) i pozwoli nam uniknąć uczucia głodu, a co za tym idzie, pokusy do podjadania. Przeprowadzenie detoksu sokowego to też dobry wstęp do przejścia na zdrowszy tryb życia i odżywiania, zwłaszcza gdy trudno nam zerwać z niezdrowymi nawykami żywieniowymi. Dieta sokowa to świetny sposób na poprawienie swojego samopoczucia bezpiecznie, zdrowo i smacznie.

Polecane produkty

Zostaw opinię

* Imię
* E-mail Ukryty
   Strona www Adres strony zhttp://)
* Komentarz