paskalizacja


Paskalizacja - wróg pasteryzacji

Zwana również High Pressure Processing (HPP) oraz ciśnieniowaniem. Jest to nowoczesna metoda utrwalania żywności, która stanowi alternatywę dla niezdrowej pasteryzacji czy dodawania konserwantów.

Paskalizacja to proces utrwalania żywności i napojów przy pomocy wysokiego ciśnienia. Dochodzi wtedy do przedłużenia zdatności do spożycia, dezaktywacji niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów chorobotwórczych i patogenów, bez ubytku w naturalnym smaku, zapachu i barwie oraz najważniejsze – bez utraty składników odżywczych.

Paskalizacja – lepsza od pasteryzacji?

Paskalizacja to odpowiedź na coraz większe oczekiwania współczesnych świadomych konsumentów, czyli takich, którym zależy na bezpieczeństwie, wysokiej jakości i jak najwyższej wartości odżywczej produktów. HPP to jedyna metoda na rynku, która spełnia WSZYSTKIE powyższe wymagania. Pasteryzacja natomiast, polega na podgrzewaniu produktów do bardzo wysokiej temperatury – co niestety wiąże się z ubytkiem witamin, minerałów i antyoksydantów, ponieważ są to substancje bardzo wrażliwe temperaturę.

A co z dodawaniem do żywności konserwantów? Konserwanty zmieniają naturalny skład danego produkty, przyczyniając się również do alergii, nietolerancji pokarmowych, nadwagi, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy. Podsumowując, paskalizacja to jedyna metoda, która nie powoduje ubytków witamin i nie niesie za sobą żadnych negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Największe zalety paskalizacji

Zdecydowanie największą zaletą jest fakt, że paskalizacja to proces, który jest w 100% naturalny. Dodatkowo:

- zachowanie wszystkich (naturalnych) walorów smakowych produktów,

- zachowanie naturalnej barwy, smaku i zapachu produktów,

- dezaktywacja niebezpiecznych patogenów i drobnoustrojów,

- bezpieczeństwo dla konsumentów,

- zachowanie witamin, minerałów i innych składników odżywczych zawartych naturalnie w produktach.

Jak przebiega proces paskalizacji?

Gotowy produkt zostaje umieszczony w szczelnie zamykanej komorze wypełnianej wodą - aż do uzyskania odpowiednio wysokiego ciśnienia- 6000 atmosfer. W komorze takie wysokie ciśnienie może utrzymać się nawet do kilku minut. Jak działa wysokie ciśnienie na produkty? Niszczy drobnoustroje, przedłuża trwałość, nie zmienia naturalnego smaku, barwy oraz zapachu, a także pozwala zachować wszystko co najcenniejsze w produktach.

Co można paskalizować?

Paskalizacji można poddać różnego rodzaju żywność oraz napoje, poniżej kilka z nich:

1. Soki owocowe, soki warzywne, soki owocowo-warzywne

Paskalizacja sprawia, że surowe soki, soki typu cold press oraz smoothies nie tracą właściwości (tak jak w przypadku pasteryzacji) a równocześnie są trwałe i bezpieczne w spożyciu.

2. Dania gotowe i żywność dla dzieci

Szczególnie taki, które są pakowane próżniowo. Jest to bardzo przydatne, ponieważ dania są wartościowe (nie tracą mikro- i makroelementów) oraz mogą być dłużej przechowywane w lodówce. Równie ważne jest poddawanie procesowi paskalizacji „słoiczków” dla dzieci, które powinny zapewnić pociechom porcję składników odżywczych bez dodatku niepotrzebnej chemii.

3. Mięso i owoce morza

Dzięki paskalizacji można w sposób naturalny i w 100% bezpieczny przedłużyć zdatność do spożycia świeżego mięsa oraz podrobów. To samo dotyczy skorupiaków i ryb. Warto wspomnieć, że dzięki HPP dużym ułatwieniem jest usuwanie części nienadających się do spożycia (np. nogi czy czółki w przypadku krewetek).

SPORTFOOD oferuje świeże soki cold-press utrwalone metodą HPP oraz diety sokowe, które możecie zamówić za pośrednictwem strony www.sportfoodsoki.pl. Ale to nie wszystko! Nasze soki możecie znaleźć w dużych sieciach sklepów spożywczych oraz na wybranych siłowniach i klubach fitness.

paskalizacja