soki cold-press

COLD PRESS

To brzmi jak jakaś kosmiczna technologia! W uproszczeniu cold press to nowoczesna metoda wyciskania soków na zimno, która przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych. Czym się różni od tradycyjnych metod wyciskania? Tym, że pozwala pozyskać sok i jednocześnie zachować wszystko co najbardziej wartościowe w jego składnikach, czyli świeżych owocach i warzywach.

Technologia Cold Press polega na rozdrabnianiu nienagrzewającym się ostrzem owoców i warzyw, a następnie przepuszczaniu ich i miażdżeniu przez specjalnie dostosowane prasy hydrauliczne. W czasie tego procesu dochodzi do pęknięcia ścian komórek roślinnych i pozyskaniu soku bogatego w witaminy, minerały, enzymy i przeciwutleniacze. Cały proces odbywa się w chłodnej atmosferze – wszystko po to, aby nie doprowadzić do utleniania i po to, żeby soki SPORTFOOD zachowały maksimum wartości.

Dlaczego Cold Press jest lepsze od tradycyjnych metod?

Dzięki zastosowanej niskiej temperaturze oraz mechanicznej metodzie pozyskiwania, soki zachowują cenne wartości odżywcze i pełnie smaku. Nie da się ukryć, że obróbka żywności z zastosowaniem wyższych temperatur pozbawia produkt cennych substancji odżywczych oraz smaku.

Cold Press a sokowirówki

Pozyskiwanie soku z sokowirówki polega na rozcieraniu owoców i warzyw, a następnie z powstałej pulpy odwirowywany jest sok. Pulpa jest najbardziej wartościowa i to w niej pozostaje najwięcej witamin, minerałów oraz błonnika. Dodatkowo ostrze sokowirówki obraca się z ogromną prędkością, co powoduje nagrzewanie się ostrza i w rezultacie utratę wartości odżywczych. Dlatego tłoczenie na zimno jest metodą dużo bardziej efektowną i jest zgodna z ZERO WASTE, ponieważ owoce i warzywa są wykorzystywane w 100%, do ostatniej kropli.

Dlaczego warto włączyć soki cold press do codziennej diety:

1. Przygotowywane przez dietetyka

Skład naszych soków i detoksów SPORTFOOD jest ułożony i wypracowany w każdym calu przez wykwalifikowanego dietetyka. Dzięki temu soki nie tylko smakują znakomicie ale również dzięki starannie dobranym składnikom dostarczają wszystkich niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Nasze detoksy sokowe pozwalają oczyścić organizm, zadbać o zdrową i szczupłą sylwetkę, usunąć nadmiar wody i spalić niechcianą tkankę tłuszczową. Te soki to prawdziwi agenci do zadań specjalnych!

2. Utrwalane metodą HPP

SPORTFOOD jako jedna z pierwszych firm w Polsce wprowadziła metodę utrwalania HPP, które inaczej jest nazywana paskalizacją lub ciśnieniowaniem. To najlepsza i najzdrowsza metoda utrwalania soków tłoczonych na zimno, bez utraty cennych właściwości odżywczych. Metoda HPP jest w 100 % bezpieczna dla zdrowia, nie wykorzystuje się żadnych środków chemicznych. Soki zachowują witaminy, minerały, naturalną barwę, smak oraz zapach. Soki poddane ciśnieniowaniu mogą zachować trwałość nawet do 2 miesięcy. Wady? Brak!

3. Nie oszczędzamy na produktach

W naszej pół litrowej buteleczce zamknięte jest aż półtora kilograma starannie dobranych i wyselekcjonowanych owoców oraz warzyw i ziół z dodatkiem superfoods. Coś wspaniałego!

4. Tłoczenie na zimno

O tym już pisaliśmy w tekście powyżej, jednak należy o tym ponownie wspomnieć, ponieważ ta innowacyjna metoda pozwala wycisnąć z owoców i warzyw wszystko co w nich najcenniejsze. Nie ma lepszego sposobu na codzienny zastrzyk witamin

Dostarczamy na terenie całej Polski

Pamiętaj, nasze soki mimo tego, że są produktem świeżym to dzięki innowacyjnej metodzie utrwalania - Technologia HPP - mogą być przewożone i dostarczane pod Wasze drzwi. Dzieje się tak, ponieważ wraz z sokami otrzymujecie od nas specjalny box z wkładem chłodzącym.